Asi všichni víme, že každá země má své nativní plodiny, které nejlépe rostou v jejích klimatických podmínkách. U nás to může být například mrkev, brambory, hrášek, ale i mnohé další. Je však jasné, že to lidem nestačí. Chtějí mít na své zahrádce i exotičtější ovoce a zeleninu, případně chtějí mít ty původní k dispozici i mimo sezónu. Je však jasné, že za přirozených podmínek to nepůjde. Přírodě musíme v tomto ohledu zkrátka trochu pomoci, a jednou z věcí, které přitom používáme, je skleník. Ten se samozřejmě vyrábí z mnoha nejrůznějších materiálů a v nejrozmanitějších provedeních. Problém ovšem je, že český skleník, aby fungoval v našich podmínkách, musí splňovat hned několik základních podmínek, aby skutečně fungoval. To samé pak platí samozřejmě i o plodinách, které v něm budeme pěstovat.
V první řadě by měl být z průhledného materiálu, který dobře pohlcuje sluneční světlo a přeměňuje jej na teplo. V tomto ohledu se u nás nejlépe osvědčilo sklo – od toho ostatně onen název, skleník, a také jméno skleníkového efektu. Cílem zde je zvýšit teplotu a pokud možno také vlhkost tak, aby odpovídala tropickému klimatu. Je ovšem jasné, že v zimním období, kdy venkovní teploty klesají pod bod mrazu, bude něco takového obtížné.
Pokud však i přesto budeme chtít v našem skleníku něco pěstovat, musíme se postarat o vyhřívání. Také nižší doba, po kterou svítí Slunce, stejně jako snížená intenzita slunečních paprsků, může představovat problém. I ten však můžeme překonat speciálním umělým osvětlením. Jen musíme mít na paměti, že si tím značně zvýšíme náklady na elektřinu. V rukách zkušeného zahrádkáře mohou skleníky být skutečně dobrou pomůckou, která značně zvýší výnosy jeho pozemku. Většina z nás však nemá dostatek znalostí a zkušeností, aby plně využila jeho potenciál. To by nám však nemělo bránit jeho použití vyzkoušet – rozhodně tím ničemu neublížíme, a získáme tím i cennou zkušenost.