Je možné s dnešními technologiemi teraformovat Mars?


Lidé sní o životě na jiných planetách od chvíle, kdy jejich existenci objevili. A s dnešními technologiemi se již můžeme na našeho nejbližšího souseda, Mars, vypravit. Je tedy pochopitelné, že se začíná mluvit o stálých základnách zde a také následné terraformaci, tedy její přetvoření v obyvatelnou planetu podle zemských standardů. To však není tak jednoduché, jak si laici obvykle myslí.

 

Ano, je pravdou, že dnes máme k dispozici moderní technologie, avšak i tak zde existuje hned několik překážek, které brání tomu, abychom Mars přeměnili v druhou Zemi. Tou první je samotná vzdálenost mezi těmito planetami. Dnes totiž trvá cesta dva roky. Pokud bychom tedy chtěli přepravovat jakýkoliv biologický materiál, bylo by nutné najít cestu, jak je udržet takovou dobu při životě.

 

sonda na Marsu

 

Dále je zde otázkou, zda bude marsovská půda kompatibilní se zemskými plodinami. Doposud totiž nemáme k dispozici až tak přesnou analýzu jejího složení, abychom mohli v tomto směru učinit nějaké rozhodné závěry.

 

Pak je tu také koloběh vody, který by bylo nutné vytvořit. Jistě, voda na Marsu je, ovšem je otázkou, v jakém množství, a jak ji opět „rozpohybovat“ a vytvořit tak srážky, řeky a oceány. To je něco, co bychom neměli ani zdaleka podceňovat. Vyžadovalo by to totiž vytvoření atmosféry, což se může ukázat těžší, než si myslíme.

 

kukuřičné pole

 

Smutným faktem totiž je, že Mars přišel o své magnetické pole. V důsledku toho také ztratil schopnost udržet si jakoukoliv atmosféru. Rozhodně tedy není možné, aby se přeměnil na plně obyvatelnou planetu, pokud jej nedokážeme nějak obnovit – a to v současné době nedokážeme. Lidská sídliště by tedy musela být uzavřená, a nejlépe v podzemí. A jaké by toto mělo vliv na lidskou psychiku, si lze snadno představit.

 

Proto, ačkoliv je výzkum Marsu rozhodně důležitý, bychom neměli v nejbližších letech počítat s jeho osídlením. Jistě, jednou to bude nezbytné, avšak v současné době to zkrátka není reálné.